Makovinyi Zoltán

1968-ban születtem, Budapest XVII. kerületben élek az óta szinte folyamatosan. 

A fotográfiával középiskolás koromban kezdtem el foglalkozni, de akkor még nem volt kialakult érdeklődési köröm. Szeretem tudni, hogy „mitől megy a villamos”, ezért nem csak a kattogtatásban merült ki a fényképezésem, hanem magam végeztem a teljes folyamatot. Bár nagyon szerettem látni, ahogy a kép kialakul, de egy időre más dolgok kezdtek jobban érdekelni, ezért a fotográfia csak emlékkép készítés szintjén maradt meg a harmincas éveimig.  Mintegy húsz éve újra bekattant valami, és újult erővel vetettem bele magam a fényképezésbe. Ekkor kezdtem el keresni a hasonló érdeklődési körű emberek társaságát, és így találtam rá a Rákosmenti Fotóklubra. Közben már jártam fotós rendezvényekre is, ahol megismerkedtem az akkoriban megújuló Kőbányai Fotóklub néhány tagjával, akik meghívtak maguk közzé tagnak.

Időközben tudatosult bennem, hogy a fotózásban számomra legkellemesebb irányzat a természetfotó. Két fotós barátommal, Forgács Istvánnal és Takács Sándorral megalapítottuk a Vaki17 Fotóklubot, mely hamarosan felvette a Bársony István fotóklub nevet. A klubnak otthont adott az akkori Dózsa György, mostani nevén Vigyázó Sándor Művelődési Ház. A fényképezés nem csak hobby lett az életemben, hanem munka is. Dolgoztam laboránsként és fotócikk eladóként is. Több újságban jelentek, jelennek meg fotóim és írásaim. Társszerzőként jegyeznek sportszakmai oktató könyv fotósaként. Több művészeti katalógust is fényképeztem. Alkalmam volt rendezvényeket, sporteseményeket, koncerteket, esküvőket és temetéseket is fotózni. 

Fotós pályafutásom alatt több mint harminc kiállításon vettem részt, ennek nagy része társas vagy csoportos volt. 2019-be önálló kiállításom volt Horvátországban. Szerencsére a sikerek sem kerültek el. Nyertem fotópályázatokat, többször voltak különdíjas képeim is. Hazai és nemzetközi pályázatokon kerültek falra képeim, kaptam különböző díjakat, elismeréseket. Alkotásaim megtalálhatóak magán és múzeumi gyűjteményben.

A Bársony István fotóklubot mai napig vezetem, alapító tagja vagyok a Hazai Vadfotós Egyletnek, tagja vagyok a Vadászati Kulturális Egyesület fotókörének és a Vigyázó Ferenc Művelődési Társaságnak is.